SIBO dijagnostika

Bakterijsko prerastanje tankog crijeva

Bakterijsko prerastanje tankog crijeva (engleski SIBO; small intestinal bacterial overgrowth) označava prekomjerni rast bakterija u tankom crijevu koje dovodi do različitih probavnih tegoba.  
Osobe koje imaju SIBO najčešće navode kako osjećaju da im je trbuh kao u visokom stupnju trudnoće ili da su napuhani kao balon i da ne mogu zakopčati hlače. 
Video serijal Poliklinike Amruševa | Liječnici odgovaraju

Naš dr.sc. Božo Radić odgovara na najčešća pitanja o SIBO dijagnostici – indikacijima, povezanosti s ostalim gastrološkim pojavama, kao i koracima u slučaju pozitivne dijagnoze.

SIBO u poliklinici amruševa

SIBO testiranje u Poliklinici Amruševa se izvodi pomoću izdisajnog testa na specijaliziranom suvremenom uređaju (Quintron), uz nadzor stručnog medicinskog osoblja. 

SIBO testiranje vam mogu preporučiti naši gastroenterolozi, kao i svi ostali liječnici ili se možete sami naručiti. 

Nakon testiranja ćete dobiti ispis s rezultatima koji će potvrditi ili opovrgnuti postojanje SIBO-a, a u slučaju da želite dodatno pojašnjenje uvijek se možete naručiti i zatražiti mišljenje naših gastroenterologa. 

E

Simptomi

SIBO najčešće uzrokoje simptome kao:

 • Nadutost
 • osjećaj punoće nakon jela 
 • osjećaj sitosti
 • grčeve
 • proljev
 • zatvor
 • česte plinove (ispuštanje vjetrova)

Također se ponekad može dogoditi i nagli gubitak kilograma.

Rizični faktori koji su povezani sa SIBO-om:

 • Uzimanje antibiotika
 • Crijevne infekcije
 • Celijakija
 • Dijabetes
 • neadekvatno probavljanje (razgradnja) hrane
 • Operacije u trbuhu, posebno na crijevima
 • Dugotrajno uzimanje lijekova protiv kiseline u želucu (inhibitori protonske pumpe)
 • Anatomske abnormalnosti tankog crijeva
 • Sindrom iritabilnog crijeva
 • starenje
E

Kako se postavlja dijagnoza?

Ako posumnjate da imate SIBO ili imate neki od simptoma SIBO-a, najbolje je da se obratite liječniku. On će vas pitati o simptomima i povijesti bolesti. Također će obaviti fizički pregled, koji može uključivati ​​palpiranje ili nježno opipavanje vašeg trbuha. U slučaju potrebe, naši liječnici će vam preporučiti i krvne, fekalne ili druge pretrage. 

Da bi se potvrdio SIBO najjednostavniji način je napraviti izdisajni test.

E

SIBO testiranje – Izdisajni test

Izdisajni test je indirektni test kojim se dijagnosticira SIBO. Prekomjerni rasti ili višak bakterija u tankom crijevu dovodi do oslobađanja plinova poput vodika i metana, što se može detektirati izdisajnim testom. Ovaj test je siguran, neinvazivan i provodi se u našoj ordinaciji.

Prije SIBO testiranja postoji protokol za pripremu da ne bi došlo do pogrešnih rezultata i krive interpretacije. Mjerenje plinova se vrši tako da se u pravilnim vremenskim razmacima izdahne u spremnik iz kojeg se mjere koncentracija plinova. Tijekom provođenja testa se popije tekućina koja sadržava glukozu ili laktulozu da bi se mogle izmjeriti razlike koje ukazuju postoji li SIBO. Testiranje se najčešće provodi do 120 minuta od početka.

E

Liječenje

SIBO se najčešće liječi kombinacijom antibiotika i promjenom prehrane (low-FODMAP).

Antibiotici mogu smanjiti broj bakterija u tankom crijevu, ali neće nužno riješiti osnovni uzrok stanja. Ako liječnik utvrdi da je vaš SIBO posljedica nekog zdravstvenog stanja, morat ćete započeti liječenje tog stanja. Promjena prehrane ima za cilj smanjiti proizvodnja plinova koji nastaju prilikom razgradnje hrane, posebno određene vrste ugljikoidrata (šećera).

Uspješnost liječenja se provjerava ponavljanjem SIBO testa ili kliničkim pregledom nakon terapije.

PRIPREMA ZA SIBO IZDISAJNI TEST

PRIPREMA ZA SIBO IZDISAJNI TEST

Prije početka testiranja važno je znati pojedine detalje iz anamneze koji bi eventualno mogli imati utjecaja na pripremu za ovo testiranje. Ako Vaše stanje zahtjeva, liječnik može modificirati pojedine elemente standardne pripreme opisane dalje u tekstu.

Trajanje: 2 sata
Način provođenja testa: izdisajni
Cijena: 75,00 €

Rezultat (grafikon) dobivate odmah po završetku testiranja. Specijalist gastroenterologije očitava nalaz nakon testiranja.

Na početku samog testiranja, popije se 2 dcl otopine laktuloze.

Standardna priprema za izdisajno testiranje

Potrebno je biti na tašte (bez hrane) najmanje 12 sati prije testiranja. Tijekom tog perioda na usta se ne smije uzimati ništa osim vode (samo i isključivo obična voda – to nije mineralna).

Na dan prije testiranja također treba izbjegavati hranu navedenu dolje u tekstu. Imate prijedlog namirnica koje je poželjno konzumirati dan prije (sastav zadnjeg obroka).

Ne smije se pušiti, uključujući i pasivno pušenje, tj. boravak u zadimljenim prostorijama najmanje 1 sat prije početka i tijekom čitavog trajanja testiranja.

Nije dozvoljeno ni spavanje niti intenzivna tjelesna aktivnost najmanje 1 sat prije početka i tijekom čitavog testiranja.

Nedavna antibiotska terapija, izraženiji proljevi ili kolonoskopija mogu utjecati na rezultate izdisajnog testiranja, stoga je važno o tome obavijestiti medicinsko osoblje koje provodi testiranje. U slučaju prisustva nekog od ovih stanja najbolje je odgoditi testiranje za najmanje 3 tjedna od završetka tog stanja.

Ako uzimate probiotike molimo napraviti pauzu od minimalno 7 dana prije testiranja.

Tijekom testiranja dozvoljena je samo konzumacija obične vode i to u umjerenoj količini. U slučaju opstipacije (zatvora) dan prije testiranja dozvoljeno je staviti čepić za stolicu.

IPP lijekovi odnosno lijekovi koji se uzimaju za želudac kao I Vaše redovne terapije NISU prepreka za izdisajni test – ne prekidate s uzimanjem!

Antibiotici i probiotici se ne uzimaju, sve ostalo je u redu.

Popis namirnica koje bi svakako trebalo izbjegavati dan prije testiranja.

Namirnice su navedene po skupinama, što znači da bi trebalo izbjegavati sve namirnice iz pojedine skupine, a ne samo one navedene ovdje kao primjer. Ako niste sigurni da li neka namirnica spada među zabranjene, najbolje ju je onda ne konzumirati na dan prije testiranja.

ŽITARICE – proizvodi od cjelovitih žitarica (tjestenina), tamni kruh, tost, mekinje, pahuljice i drugi proizvodi od biljnih vlakana.

VOĆE – jabuke, marelice, banane, šljive, dinje, grožđe, breskve, lubenica, konzervirano voće, voćni sokovi i sušeno voće.

POVRĆE – krumpir, klice, repa, mrkva, celer, krastavac, patlidžan, zelena salata, gljive, paprika, tikvice, brokula, cvjetača, prokulica, kupus, kelj, blitva, grah, leća, sokovi od povrća.

ORAŠASTI PLODOVI I SJEMENKE – svi orašasti plodovi, sjemenke odnosno sva hrana koja sadrži navedeno.

MLIJEČNI PROIZVODI – svi (mlijeko, sir, vrhnje, sladoled, jogurt, maslac…)

PREPORUKA ZA SASTAV ZADNJEG OBROKA NAKON KOJEG SLIJEDI PERIOD OD 12 SATI TIJEKOM KOJEG JE DOZVOLJENA KONZUMACIJA OBIČNE VODE:

 • Pečena ili pržena piletina ili puretina
 • Pečena ili pržena riba
 • Čista prijana bijela riža ili šnita bijelog kruha
 • Jaja
 • Bistra pileća ili goveđa juha
 • Od začina možete koristiti sol i papar

SIBO testiranje ne uključuje pregled liječnika. Ako želite pregled gastroenterologa molimo da rezervirate termin.

U slučaju da ne možete doći na zakazani termin, molimo vas da ga otkažete najmanje 24 sata ranije. Možete ga otkazati telefonski, mailom, preko kontakt obrasca na web stranici, putem WhatsAppa čiji broj se nalazi na službenoj stranici, te putem inboxa na društvenim mrežama.

Plaćanje je moguće gotovinski ili kartično. Primamo sve kartice.

 

UPUTSTVA U PDF OBLIKU PREUZMITE OVDJE.

 

E

Završno

Iako se može više puta javiti i ponekad treba vremena, SIBO se može vrlo uspješno dijagnosticirati i liječiti.

Obratite nam se ako vi ili vaš liječnik sumnjate da imate SIBO, kako bismo odmah mogli započeti pripreme za vaše testiranje.

Naručite se za pregled već danas!

Za sve informacije o pregledima i naručivanju, obratite nam se s povjerenjem!

Telefon +385 1 646 1171

poliklinika amruševa

DIJAGNOSTIKA I TESTIRANJA

Ispunjenjem ove forme će Vas, u roku od 24h, kontaktirati naš pozivni centar za dogovor Vašeg termina.

Telefon
+385 1 646 1171

ponedjeljak – petak
od 8 do 19 h

E-mail
poliklinika@amruseva.hr

Polja označena zvjezdicom* su obavezna

Online naručivanje

Odaberite opciju

8 + 14 =

KONTAKT

Adresa
Milana Amruša 6, 10000 Zagreb
Telefon
+385 1 646 1171
E-mail
poliklinika@amruseva.hr

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - četvrtak
od 8 do 20 h

petak
od 8 do 19 h