UZV Ultrazvučna dijagnostika

Naslovnica / UZV Ultrazvučna dijagnostika

Radiologija i ultrazvuk 

Radiologija je suvremena grana medicine koja se uglavnom bavi medicinskom slikovnom dijagnostikom. Ultrazvuk je jedna od slikovnih metoda koja pomoću emitiranja ultrazvučnih valova producira sliku određenog organa i time omogućava pronalazak uzroka bolesti ili isključenje patološkog zbivanja. Zbog svoje neškodljivosti, za razliku od radioloških uređaja koja koriste ionizirajuće zračenje, ultrazvuk je često prva linija u radiološkom postavljanju dijagnoze bolesti. Zbog ovisnosti o liječniku koji izvodi UZV pregled izrazito je bitno da ga izvodi pregledavač s višegodišnjim iskustvom u UZV dijagnostici.

O ultrazvučnoj dijagnostici

Video serijal Poliklinike Amruševa | Liječnici odgovaraju

Naša onkološka radiologinja dr.med. Karolina Bolanča Čulo odgovara na najčešća pitanja pacijenata o ultrazvučnim pregledima, dijagnostici karcinoma, onkološkim izazovima i važnosti pravovremene dijagnostike.

S obzirom na to da je UZV često komplementarna metoda dijagnostike bolesti dojke, pregledavač bi trebao biti dobro upoznat i s drugim pretragama, poput npr magnetske rezonancije ili mamografije, kako bi mogao napraviti ciljani UZV pregled (second look UZV) ili korelirati nalaz UZV-a s drugim komplementarnim metodama pregleda. Apsolutne kontraindikacije za UZV pregled nema, a u izvođenju pregleda važno je naglasiti da UZV pregled nije bolan, te se koristi nježan pritisak i pacijentice ga većinom dobro toleriraju.

Zbog visoke incidencije karcinoma dojke UZV dijagnostika je jedna od bitnijih sastavnih pregleda u borbi protiv ove bolesti. U prosjeku gotovo svaka 11  žena u Hrvatskoj  oboli od ove zloćudne bolesti, a  zbog iznimne važnosti  pronalaska karcinoma u ranoj fazi, redovni pregledi dojki trebali postati sastavni dio života svake žene.

Pregled i ultrazvuk dojki

Pregled dojki sastoji se od:

SAMOPREGLEDA – Svaka žena bi trebala jednom mjesečno (najbolje nakon mjesečnice) vršiti samopregled dojki. U slučaju pronalaska kvržice, zadebljanja ili mjesta bolnosti koje nije ovisno o menstrualnom ciklusu preporučuje se uzv pregled.

OSOBNE ANAMNEZE – Pacijentice koje su u obitelji imaju nekog bližeg srodnika koji je obolio od karcinoma dojke (majka,baka, sestra)  trebale bi češće ići na preglede zbog povećanog rizika od nastanka karcinoma.

KLINIČKOG PREGLEDA PACIJENTICE – Pacijentice se pregledavaju u sjedećem položaju s rukama na bokovima. Liječnik tada provjerava postoji li asimetrija u izgledu dojki, uvlačenje kože, palpabilna ili bolna tvorba.

ULTRAZVUKA DOJKI – Ultrazvuk dojki bi trebao raditi radiolog s višegodišnjim iskustvom u ultrazvučnoj dijagnostici. Sonda kojom se UZV dojki radi trebala bi biti od 12 Hz pa na više, uz suvremeni uređaj.

Važno!

KADA DOLAZITE NA UZV PREGLED DOJKI PONESITE SA SOBOM SNIMKE MAMOGRAFIJE NA FILMU ILI CD-U, snimke i nalaze MR pregleda dojki I sve STARE NALAZE KOJE IMATE – sve metode je potrebno komparirati radi točnije dijagnostike.

Indikacije za UZV dojki

jednostrano oticanje dojke, crvenilo i otok kože

nabiranje ili uvlačenje dojke „ poput kore od naranče ”

smanjenje volumena dojke

spontani iscjedak iz bradavice

promjena bradavice, uvlačenje ili crvenilo i stvaranje krasti

palpabilna kvržica

bolnost ili oteklina pazušnih jama

bilo koja klinička abnormalnost dojki u mladih žena

klinički simptomi i abnormalnosti dojke kod žena koje su trudne ili su dojilje

suspektne tvorbe opisivane na MMG ili na MR-u dojke

suspektni ( krvavi ) iscjedak dojke

abnormalnosti ožiljka nakon op. dojke, u smislu segmentektomije ili mastektomije

abnormalnosti implantata dojki

screening žena s visokim rizikom

lokoregionalni nalaz kada MR dojki nije moguće učiniti

UZV vođene perkutane intervencije na dojci ( citološka punkcija, core biopsija, pre operativna markacija, drenaža tekućih kolekcija )

praćenje pacijentica tijekom neo-adjuvantne kemoterapije

dodatni screening nakon učinjene mamografije u žena kojima je to preporučeno

praćenje pacijentica s prethodno operiranim karcinomom dojke

lokalna bolnost dojki koja nije povezana s menstrualnim ciklusom

Pregled i UZV ultrazvuk štitnjače

UZV ultrazvuk štitnjače se preporučuje napraviti ako postoji sumnja na patološko zbivanje u štitnoj žlijezdi. Radi se po preporuci doktora (endokrinologa ili doktora opće prakse). Najčešći simptomi bolesti štitnjače su umor, nesanica, promjena kvalitete kose, usporen ili ubrzan metabolizam ili osjećaj da je sama žlijezda uvećana.

Ultrazvuk štitnjače je bezbolna metoda tijekom koje pacijent leži na leđima. Liječnik mjeri veličinu štitnjače, morfologiju, eventualne ciste ili čvoriće. Posebne pripreme za UZV štitnjače nisu potrebne Preporučuje se napraviti laboratorijske nalaze (hormone i anti-tijela štitnjače), a kako bi se upotpunila dijagnostika svakako i ultrazvuk..

Pripremila

dr.med. Karolina Bolanča Čulo

spec.radiologije

Naručite se za pregled već danas!

Za sve informacije o pregledima i naručivanju, obratite nam se s povjerenjem!

Telefon +385 1 646 1171

poliklinika amruševa

UZV Ultrazvučna dijagnostika

Ispunjenjem ove forme će Vas, u roku od 24h, kontaktirati naš pozivni centar za dogovor Vašeg termina.

Telefon
+385 1 646 1171

ponedjeljak – petak
od 8 do 19 h

E-mail
poliklinika@amruseva.hr

Polja označena zvjezdicom* su obavezna

Online naručivanje

Odaberite opciju

5 + 7 =

KONTAKT

Adresa
Milana Amruša 6, 10000 Zagreb
Telefon
+385 1 646 1171
E-mail
poliklinika@amruseva.hr

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - četvrtak
od 8 do 20 h

petak
od 8 do 19 h