Fekalna trasplatacija

Naslovnica / Gastroenterologija i hepatologija / Fekalna trasplatacija

Bakterioterapija

E

Što je fekalna transplatacija?

Fekalna transplantacija je postupak prijenosa fekalnog sadržaja zdravog donora u probavni sustav bolesne osobe. Najčešće se postupak izvodi tijekom kolonoskopije kada se u debelo crijevo transplantira feces. Zahvat se može učiniti i u kratkotrajnoj plitkoj sedaciji (anesteziji). 

 Radi se o postupku koji se koristi u liječenju infekcije crijeva izazvane bakterijom Clostridium difficile (C. difficile), a nakon neuspješnog liječenja antibioticima. Infekcija može zahvatiti bilo koju osobu, ali je rizik povećan nakon 65. godine života posebno kod osoba koji su već imale infekciju ili bile izložene bakteriji.

Simptomi su dugotrajni i učestali proljevi, a može se javiti bolan ili napet trbuh, gubitak apetita, mučnina ili temperatura.

 Fekalna transplantacija je poznata i pod nazivom bakterioterapija te se nakon uspješnog korištenja u liječenju infekcije C. difficile intenzivno istražuje za razna stanja i bolesti poput ulceroznog kolitisa, Crohnove bolesti, iritabilnog kolona ili metaboličkih sindroma poput dijabetesa.

E

Kako se potvrđuje da sam kandidat za fekalnu transplataciju?

Za sam postupak potrebno je dobiti preporuku specijaliste. Kada se potvrdi da ste kandidat, pristupa se rezervaciji termina uz davanje obaveznih priprema za samu proceduru. 

E

Koliko se čeka na fekalnu transplataciju?

Nastojimo da se termini dobiju u što kraćem mogućem roku. Kada se definira termin, pristupa se narudžbi uzoraka za transplataciju. 

 Poliklinika Amruševa surađuje s Medicinskim fakultetom u Rijeci gdje je smještena i jedina hrvatska Fekalna BioBanka, odakle dolaze i uzorci za transplantaciju.

E

Tko izvodi fekalnu transplataciju?

U Poliklinici Amruševa je pod vodstvom gastroenterologa dr.med. Bože Radića uspješno izvedena prva fekalna transplantacija u nekoj privatnoj poliklinici u Republici Hrvatskoj.

Fekalne transplantacije vršimo u prijepodnevnim satima.

Naručite se za pregled već danas!

Za sve informacije o pregledima i naručivanju, obratite nam se s povjerenjem!

Telefon +385 1 646 1171

KONTAKT

Adresa
Milana Amruša 6, 10000 Zagreb
Telefon
+385 1 646 1171
E-mail
poliklinika@amruseva.hr

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - četvrtak
od 8 do 20 h

petak
od 8 do 19 h