Želučani (intragastrični) balon

Naslovnica / Gastroenterologija i hepatologija / Želučani (intragastrični) balon

Intragastrični balon

Želučani balon pomaže vam u kontroli apetita, a utječe i na veličinu porcija hrane kad jedete. Dovodi do gubitka kilograma, ako se koristi zajedno s ciljanom prehranom i promjenom nekih životnih navika.
U prvom dijelu teksta doznajte sve o samom želučanom balonu, a u drugom dijelu pročitajte odgovore na sva pitanja vezana oko postupaka prije i nakon procedure.
E

Što je želučani balon?

Želučani balon je mekani silikonski balon koji se stavlja u želudac i prilikom postavljanja napuni sterilnom otopinom soli (obično 600 mL fiziološke otopine) uz dodatak malog volumena plave boje (metilensko modrilo). Napunjeni balon djelomično ispunjava želudac, što dovodi do osjećaja punog želuca. Želučani balon pomaže vam u kontroli apetita, a utječe i na veličinu porcija hrane kad jedete. Dovodi do gubitka kilograma, ako se koristi zajedno s ciljanom prehranom i promjenom nekih životnih navika.

E

Kada se koristi želučani balon?

Može se koristiti kao samostalan, ne-kirurški tretman za upravljanje težinom ili ako trebate smršaviti prije operacije za mršavljenje.

E

Koliko je sigurno postaviti želučani balon?

Sigurnosni profili za želučane balone ukazuju da se radi o vrlo sigurnom medicinskom postupku, a ozbiljne komplikacije su rijetke. Postoje rani postproceduralni problemi toleriranja balona koji mogu biti izraženi, ali se mogu kontrolirati lijekovima kod većine bolesnika, čime se minimizira rano uklanjanje balona.1

E

Koje su indikacije za postavljanje želučanog balona?

Indicirano je postaviti balon kada je indeks tjelesne mase (BMI) 35 kg/m2 ili 30 kg/m2 s određenim popratnim bolestima (dijabetes tip II, hiperlipidemija, visoki krvni tlak ili druga zdravstvena stanja).

E

Kada biste mi ga preporučili?

  • ako imate značajne zdravstvene rizike povezane s pretilošću
  • niste izgubili kilograme uz program kontrole tjelesne težine
  • bezuspješno ste koristili lijekove za mršavljenje
  • ne želite se operirati da biste smršavili
  • ne možete  imati operaciju smanjenja pretilosti te umetanje balona predstavlja prvi korak u liječenju.
E

Kojim načinom želučani balon dovodi do mršavljenja?

Balon stvara osjećaj punoće i pomaže Vam da smanjite volumen hrane koju jedete.

Pretpostavlja se da balon potiče sitost tako što predstavlja prepreku konzumiranju hrane, smanjuje volumen unutar želuca i odlaže pražnjenje želuca. Uz to, živčani signali koji se odašilju u mozak želučanim istezanjem mogu utjecati na osjećaj sitosti.

Postavljanje balona utječe još na kontrolu gladi i pražnjenje želuca mijenjanjem hormona iz crijeva i peptida, poput grelina, leptina, kolecistokinina i polipeptida gušterače, a povezuje se s učinkom fiziološke prilagodbe na gubitak kilograma.

Najbolje djeluje ako održavate niskokaloričnu dijetu i pridržavate se savjeta stručnih osoba koji se brinu za vas dok imate balon.

E

Što mogu očekivati, koliko kilograma mogu izgubiti?

Studije pokazuje da prosječni gubitak težine nakon 3 mjeseca od postavljenog želučanog balona (Orbera) je 12,9±0,8 kg, a nakon 6 mjeseci 16,0±0,9 kg., što ukazuje da se oko 80% učinka postigne unutar prva 3 mjeseca.

Prosječni početni indeks tjelesne mase (BMI) pacijenata u ovim studijama se kretao u rasponu od 36-43,3 kg/m2.

E

Što se događa tijekom umetanja želučanog balona?

Imat ćete pregled (koji se zove ezofagogastroduodenoskopija) koji omogućava da izravno pogledamo gornji dio Vašeg probavnog sustava, posebno: jednjak, želudac i dvanaesnik.

Koristimo tanku fleksibilnu kameru sa svjetlom na jednom kraju, koja se zove endoskop (gastroskop). Pretragu izvodi iskusni endoskopičar tako da endoskopom prolazi kroz usta, dalje niz jednjak i želudac do dvanaesnika.

Endoskop je tanji od vašeg malog prsta. Ni u jednom trenutku neće ometati disanje, jer ne ulazi u dušnik.

Endoskop koristimo kako bismo provjerili je li sigurno umetnuti balon u Vaš želudac.

Ako postoji ulceracija (čir), jaka upala ili neka druga stanja poput velike želučane hernije (kile), nećemo postaviti balon.

Kad se procjena završi, izvadit ćemo endoskop.

Zatim ćemo balon postaviti u želudac kroz usta prolazeći jednjak. Pod kontrolom endoskopa ćemo balon napuniti tekućinom tako da djelomično ispuni želudac.

Postavljanje balona se vrši u kratkotrajnoj plitkoj sedaciji (anesteziji).

Balon se može ostaviti na mjestu do 6 mjeseci, nakon čega se mora ukloniti.

Dok se pretraga izvodi, disat ćete samostalno, ali bit ćete pod anestezijom te na taj način opušteni i nećete se sjećati postupka.

Vrlo je važno da s osoblje endoskopije još jednom razgovarate ako imate bilo kakvu poznatu alergiju na lijekove, hranu ili poremećaj pri spavanju (npr. noćne apneje, hrkanje).

E

Prije umetanja želučanog balona

Prije zahvata trebali biste se konzultirati s nutricionistom o Vašoj dijeti nakon postupka.

Imajte na umu da sedam dana nakon postupka nećete moći konzumirati kofeinska pića. Ako redovito uživate kofeinska pića, možda će Vam biti od koristi smanjiti dva tjedna prije umetanja balona, jer će vam koristiti da lakše prebrodite period bez kofeina.

Bit će Vam propisani lijekovi za inhibiciju stvaranja želučane kiseline da bi se želudac  unaprijed pripremio za postavljanje balona.

E

Postoje li nuspojave?

Kao i kod svakog postupka, moguće su nuspojave koje prate postavljanje želučanog balona.

Sigurnosni profili za intragastrične balone ukazuju da se radi o vrlo sigurnoj intervenciji, a ozbiljne komplikacije su rijetke. Izazovi rane postoperativne tolerancije mogu biti značajni, ali se mogu kontrolirati farmakoterapijom kod većine bolesnika, čime se minimizira rano uklanjanje balona. Odgovore na sva pitanja koja možete imati daje liječnik prilikom prvog inicijalnog pregleda.  

E

Koliko dugo mogu imati želučani balon?

Balon je strano tijelo u želucu i za 6 mjeseci se mora izvaditi. Studije pokazuju da se nakon 6 mjeseci vjerojatnost komplikacija povećava, posebno infekcija. Stoga, balon ne smije ostati dulje od 6 mjeseci, a može se izvaditi i ranije.

E

Kako se utvrđuje da sam siguran kandidat za postavljanje balona?

Kako bismo sigurno postavili balon, prvi korak je doći na prvi obavezni pregled gastroenterologu koji se bavi ugradnjom balona. 

Prilikom prvog pregleda, liječnik uzima Vašu anamnezu, pregledava prijašnju medicinsku dokumentaciju, mora biti upoznat sa alergijama ili terapijama koje uzimate.

Nakon inicijalnog pregleda a putem pisanog medicinskog nalaza, dobiti ćete naputke o pretragama koje je potrebno učiniti kako bi sigurno pristupili ugradnji.

Liječnik Vam daje napismeno detaljnu uputu te u suradnji sa Vama, određuje lijekove koji su potrebni kako bi se spriječile mučnine odnosno ublažile moguće nuspojave.

Kada utvrdimo da je sve sigurno za ugradnju, pristupamo narudžbi balona za Vas te odmah kreiramo datum ugradnje. 

E

Što sve ulazi u cijenu ugradnje intragastričnog balona?

Budući da se radi o medicinskoj opremi koju naručujemo za vas, u cijenu od 20.000,00 kn uključeni su: 

  • Narudžba intragastričnog balona
  • Ugradnja za vrijeme ezofagoduodenoskopije u kratkotrajnoj plitkoj sedaciji (pregled anesteziologa + anestezija)
  • Kontrole unutar 6 mjeseci
  • UZV dijagnostika / kontrola abdomena radi praćenja položaja balona
  • Vađenje balona u kratkotrajnoj plitkoj sedaciji (pregled anesteziologa + anestezija)

Naručite se za pregled već danas!

Za sve informacije o pregledima i naručivanju, obratite nam se s povjerenjem!

Telefon +385 1 646 1171

KONTAKT

Adresa
Milana Amruša 6, 10000 Zagreb
Telefon
+385 1 646 1171
E-mail
poliklinika@amruseva.hr

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - četvrtak
od 8 do 20 h

petak
od 8 do 19 h