Ultrazvuk (UZV) gornjeg abdomena

Naslovnica / Gastroenterologija i hepatologija / Ultrazvuk (UZV) gornjeg abdomena

Ultrazvuk gornjeg trbuha i zdjeličnih organa 

Ultrazvuk gornjeg trbuha je bezbolna i bezopasna dijagnostička metoda kojom se uz pomoć visokofrekventnih zvučnih valova prikazuju unutarnji organi.
Naša oprema

Poliklinika Amruševa posjeduje najmoderniji UZV uređaj GE HealthCare  Logiq P9EU visoke moći razlučivanja, s mogućnostima Dopplerske analize protoka u krvnim žilama.

E

Kada i zašto se radi UZV abdomena?

Ultrazvuk kao neinvazivna i bezbolna metoda je često prva od preporučenih pretraga kao i prvi odabir pacijenata u dijagnostici.

On može ukazati na eventualna patološka zbivanja u gornjem abdomenu. Na ultrazvuk se upućuje ako je prisutna bol, povećanje trbuha, znakovi upale ili bilo što drugo, a što ukazuje na promjene u abdomenu.

E


Koje je organe moguće vidjeti pri ultrazvučnom pregledu trbuha?

Pregledu su dostupni jetra, žučnjak, žučni vodovi, gušterača, slezena i oba bubrega, te velike krve žile. U okolnostima kada su uvećani moguće je vidjeti i limfne čvorove, te tekućinu u trbuhu. Isto tako moguće je vidjeti niz promjena koje se javljaju u bolestima nabrojenih organa.

Uz pregled pri punom mjehuru moguće je vidjeti stijenku mjehura i prostatu.

Prikaz šupljih organa kao što su želudac i crijeva otežan je zbog prisutnosti zraka, a za njihov prikaz se koriste druge pretrage kao što su endoskopski ultrazvuk te gastroskopija i kolonoskopija.

E

Kako se pripremiti za ultrazvučni pregled trbuha?

Priprema nije zahtjevna – dovoljno je da šest sati prije pregleda ne jedete i da nekoliko sati prije dolaska smanjite unos tekućine.

Dan prije pretrage preporučuje se izbjegavati hranu koja napuhava (svježe voće, povrće, gazirana pića, mahunarke), kako bi se smanjilo nakupljanje zraka u crijevima.

Ako je potreban pregled zdjeličnih organa, nakon pregleda gornjeg trbuha u prostoru poliklinike ćete popiti pola litre tekućine i pričekati pola sata da se tekućina nakupi u mokraćnom mjehuru no to će vam liječnik sugerirati za vrijeme pregleda.

E

Kako izgleda pregled?

Nakon što legnete na krevet, omogućit ćete pristup abdomenu. Praktično je obući odjeću koja nije komplicirana za skinuti / ponovno obući (ne preusko).

Liječnik će na abdomen primijeniti gel koji anulira potencijalni zrak a koji može smetati sondi za prikaz organa. Sonda je dio aparata kojim se gledaju organi.

Ako je potrebno, može se isprintati i slikovni prikaz.

Liječnik će vas prilikom pregleda navigirati – ako se potrebno pomaknuti, zakrenuti ili zadržati dah. U pravilu, pregled traje do 30 minuta.

E

Što nakon pregleda?

Liječnik će Vam objasniti da li su nađene neke promjene koje će zahtijevati dodatnu dijagnostiku ili liječenje. Preporuke ćete dobiti u pisanoj formi, putem nalaza koji se izdaje odmah nakon što je pregled obavljen.

E

Tko izvodi UZV preglede?

UZV preglede u poliklinici Amruševa rade liječnici s dugogodišnjim iskustvom iz područja gastroenterologije / hepatologije. Uz ultrazvučni, moguće je obaviti i specijalistički pregled. Dovoljno je zatražiti paket kako bi vam omogućili produljeno trajanje termina.

Ako naručujete paket, ne zaboravite ponijeti prijašnju medicinsku dokumentaciju, kako bi specijalist imao što bolji uvid u vaše zdravstveno stanje.

Cjenik izdvojenih usluga

Cijena ovisi o opsegu pregleda i dodatnim uslugama poput biopsije ili polipektomije. Preporučuje se pregled cijelog kolona i završnog dijela tankog crijeva kako bi se uočile sve moguće promjene na sluznici. Sve cijene su navedene u našem cjeniku.
Usluga
Cijena / €
Subspecijalistički pregled gastroenterologa / hepatologa
80,00
Kontrolni pregled (nakon prvog pregleda / svaki idući dolazak)
50,00
E-mail konzultacije za postojeće pacijente poliklinike (1 mj. nakon pregleda)
30,00
E-mail konzultacije za postojeće pacijente poliklinike (2 mj. ili više nakon pregleda)
50,00
Subspecijalistički pregled gastroenterologa / hepatologa + UZV abdomena
120,00
Kontrolni pregled gastroenterologa / hepatologa + UZV abdomena
100,00
UZV abdomena
80,00

Naručite se za pregled već danas!

Za sve informacije o pregledima i naručivanju, obratite nam se s povjerenjem!

Telefon +385 1 646 1171

poliklinika amruševa

GASTROENTEROLOGIJA I HEPATOLOGIJA

Ispunjenjem ove forme će Vas, u roku od 24h, kontaktirati naš pozivni centar za dogovor Vašeg termina.

Telefon
+385 1 646 1171

ponedjeljak – petak
od 8 do 19 h

E-mail
poliklinika@amruseva.hr

Polja označena zvjezdicom* su obavezna

Online naručivanje - GASTROENTEROLOGIJA

Odaberite opciju

14 + 5 =

KONTAKT

Adresa
Milana Amruša 6, 10000 Zagreb
Telefon
+385 1 646 1171
E-mail
poliklinika@amruseva.hr

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - četvrtak
od 8 do 20 h

petak
od 8 do 19 h