Završila je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu gdje završava i magisterij i doktorat znanosti. Tu stječe i znanstveno-nastavno zvanje naslovnog docenta, te zvanje redovnog profesora u kumulativnom radnom odnosu na Katedri za anesteziologiju i reanimatologiju, čiji je i utemeljitelj.

Završila je poslijediplomski studij iz kardiologije, poslijediplomske tečajeve trajnog usavršavanja u liječenju kardiovaskularnih bolesti, uz godišnje seminare trajnog usavršavanja na KBC Ljubljana. Znanstveno je boravila u Parizu, uz kasnija usavršavanja iz torakalne anesteziologije i intenzivnog liječenja torakokirurških bolesnika, te liječenja akutne respiracijske insuficijencije.

Radila je na Klinici za plućne bolesti Jordanovac, kao voditelj Odjela za anesteziologiju i intenzivno liječenje Klinike za torakalnu kirurgiju. Bila je predstojnica i savjetnica Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje KBC Rebro Zagreb.

Organizator je i voditelj brojnih tečajeva na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Sudjelovala je u više projekata Ministarstva obrazovanja i športa RH.

Autorica je značajnog broja knjiga, stručnih i znanstvenih radova i nastavnih tekstova.

Bial je predsjednica Hrvatskog društva za anesteziologiju i intenzivno liječenje, dopredsjednica Hrvatskog društva za intenzivnu medicinu, dopredsjednica Hrvatskog društva za liječenje boli i dopredsjednica Hrvatskog društva za kardiotorakalnu kirurgiju i anesteziologiju. Članica je mnoštva domaćih i međuanarodnih stručnih organizacija.

Redoviti je profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u mirovini.