Kolonoskopija uz anesteziju

Naslovnica / Gastroenterologija i hepatologija / Kolonoskopija uz anesteziju

Važan korak za dugotrajno zdravlje!

Kolonoskopija je neizostavna metoda kod sumnje na rak debelog crijeva, upalnih bolesti, gastrointenstinalnih krvarenja nepoznate etiologije kao i preventivna metoda kod osoba koje spadaju u rizičnu grupu za dobijanje raka debelog crijeva. Kolonoskopijom se mogu odstraniti i polipi, i na taj način neoperativnim putem spriječiti razvoj raka debelog crijeva.
Video serijal Poliklinike Amruševa | Liječnici odgovaraju

Naš dr. Božo Radić odgovara na najčešća pitanja koja pacijenti postavljaju vezano za zahvat kolonoskopije. Doznajte sve o pripremi za zahvat, ciljevima samog pregleda, kao i opisu postupka kolonoskopije. Kolonoskopija nije bauk, već je zahvat koji vam može spasiti život.

Bezbolna kolonoskopija/Anestezija

U Poliklinici Amruševa vam nudimo mogućnost kolonoskopskog pregleda uz lokalnu anesteziju (sedaciju).

Osim što je tako potpuno bezbolna, kolonoskopija pod anestezijom je posve siguran rutinski zahvat. Dobro ga podnose svi uzrasti, a posebno osobe osjetljive na bol i naprezanje. O eventualnoj anesteziji mišljenje daje vaš specijalist koji se o postupku dogovara s našim anesteziologom.

U slučaju kolonoskopije pod anestezijom važno je ne uzimati tekućinu 4 sata prije zahvata, na zahvat po mogućnosti doći s pratnjom i ne upravljati vozilom nakon zahvata.

Osim kolonoskopije, pod anestezijom je u Poliklinici Amruševa moguće obaviti i gastroskopski pregled.

NAPOMENA: Ako ugovorite pregled uz kratkotrajnu plitku sedaciju (anesteziju), a od iste odustanete bez najave 24 prije ugovorenog termina, zadržavamo pravo naplate.

VIDEO SERIJAL Poliklinike Amruševa | Liječnici odgovaraju

Naša anesteziologinja, dr.med. Kristina Medved odgovara na najčešća pitanja vezana za anesteziju, s posebnim naglaskom na anesteziju tijekom kolonoskopije, odnosno drugih pregleda i zahvata.

E

Što je kolonoskopija?

Kolonoskopija je dijagnostički postupak koji omogućuje liječniku pregled cijelog debelog crijeva, od najnižeg dijela, rektuma, pa sve do spoja debelog i tankog crijeva. Savitljiva glatka cijev promjera jedan centimetar, kroz anus se uvodi u debelo crijevo.
Digitalna tehnologija omogućuje prijenos višestruko uvećane slike visoke razlučivosti na ekran monitora, što osigurava detaljnu analizu sluznice crijeva, te prepoznavanje i najmanjih patoloških promjena.

E

Kome se preporučije kolonoskopija?

Pregled treba učiniti kod svake relativno naglo nastale promjene ritma pražnjenja crijeva, pojave razdoblja zatvora koji se izmjenjuju sa pojavom proljeva, neobjašnjivom boli u trbuhu, pri pojavi krvi u stolici, ili nakon stolice. U svih osoba starijih od pedeset godina sa podacima o polipima ili raku debelog crijeva u obitelji treba učiniti prvi kolonoskopski pregled.
Preporuča se i kao preventivni pregled iznad pedesete godine života, zbog povećale učestalosti tumora debelog crijeva u zrelijoj životnoj dobi. U mladih osoba pregled treba učiniti kod sumnje na upalne crijevne bolesti i kod pojave krvi u stolici.
Kolonoskopija dozvoljava liječniku da vidi upalne promjene, eventualna suženja lumena crijeva, abnormalni rast, mjesto krvarenja i mišićne spazme. Pri endoskopiji je moguće učiniti bezbolnu biopsiju specijalnim instrumentom, a uzeto se tkivo kasnije se posebno analizira.
U slučaju nalaza manjih patoloških izraslina (polipa), iste će biti odstranjene tijekom pregleda i izvađene za analizu.

E

Što treba znati i učiniti prije kolonoskopije?

Već pri dogovoru za pregled spomenite lijekove koje uzimate i navedite ozbiljnije kronične bolesti, posebice srca i dišnoga sustava.
Ako uzimate lijekove koji sprečavaju zgrušavanje krvi (Marivarin, Sintrom, Pelentan, ili sl.), prije pregleda se konzultirajte s nadležnim liječnikom.
Pet dana prije kolonoskopije poželjno je prestati uzimati preparat željeza, jer mijenja boju stolice u tamnu, pa i crnu.
Nekoliko dana prije pregleda preporučuje se učiniti laboratorijske pretrage: broj trombocita, protrombinsko vrijeme (PV) i INR, te nalaz donijeti sa sobom.
Tablete za liječenje šećerne bolesti ne uzeti ujutro na dan pregleda, dok se druge lijekove (za površeni tlak, srčane bolesti i sl. može uzeti ujutro, ako pregled neće biti u anesteziji.
Inzulin injekciju se uglavnom ne treba primijeniti ujutro, no o tome se ipak prethodno posavjetovati sa svojim liječnikom.

E

Kako se pripremiti za kolonoskopiju?

* Navedeno je informativnog kataktera. Stvarne korake pripreme, prilagođene vama, dobit ćete prilikom ugovaranja termina pregleda.

 

Pripreme za kolonoskopiju

Nabaviti sredstvo za čišćenje crijeva Moviprep ili Plenvu putem recepta izdanog od liječnika opće medicine ili kupnjom u ljekarni – ako trebate privatni recept, zatražite ga od nas.

Neovisno o izboru sredstva za čišćenje potrebno je slijediti naše upute, a ne upute proizvođača, budući da su naše upute – sukladno tablici ispod – prilagođene svakom pojedinom pacijentu i vremenu dolaska.

DVA DANA PRIJE PRETRAGE: Jesti lako probavljivu hranu, bez mesa (riba je dozvoljena).
DAN PRIJE PRETRAGE: Ujutro lagani doručak.

1. doza SREDSTVA

2. doza SREDSTVA

Zakazano vrijeme pregleda

Večer prije pregleda

Na dan pregleda

18 – 19 h

3 – 4 h

8 – 9 h

4 – 5 h

9 – 10 h

5 – 6 h

10 – 11 h

6 – 7 h

11 – 12 h

7 – 8 h

12 – 13 h

8 – 9 h

13 – 14 h

9 – 10 h

14 – 15 h

10 – 11 h

15 – 16 h

11 – 12 h

16 – 17 h

12 – 13 h

17 – 18 h

1. Večer prije zakazanog pregleda, od 18 do 19h sati popiti pripremljenu prvu dozu otopine MOVIPREP na litru vode. Svaki 15 minuta popijte po 2 decilitra otopine tako da 1 litru popijete za 1 sat.
Kad počnete piti otopinu sredstva, morate biti u blizini WC-a. Ubrzo će se pojaviti vodenaste stolice, što je očekivano.
Nastaviti konzumaciju tekućine tako da popijete još 2 litre bistre tekućine do spavanja – vode, bistre juhe (procijeđena juha), bistrog voćnog soka ili čaja.

2. Na dan pregleda, 5 sati prije zakazanog vremena pregleda (pogledati tablicu) popiti pripremljenu drugu dozu otopine sredstva na litru vode.

Svakih 15 minuta popijte po 2 decilitra otopine tako da 1 litru popijete za 1 sat od početka.

3. Nakon toga ništa više nemojte uzimati na usta, osim lijekova koje redovno koristite (uzeti s gutljajem vode).

4. Dodatno:  Sredstvo ponekad može stvoriti „mjehuriće“ (pjenušanje) u crijevima koji smanjuju vidljivost prilikom kolonoskopije. Stoga, prilikom pretrage se crijevo ispire simetikonom putem kolonoskopa, što „razbija“ mjehuriće i povećava vidljivost, ali i produljuje pretragu. Da bi se smanjilo pjenušanje prilikom čišćenja, možete i sami uzeti simetikon u ljekarni (uz svaku dozu MOVIPREP-a po 2 kapsule Espumisan od 40 mg ili po 1 tabletu od 80 mg Sab Simplex za žvakanje).

Za vrijeme čišćenja se krećite što više, jer kretanje potiče rad crijeva!

UKOLIKO IMATE ZAKAZANU I GASTROSKOPIJU MOLIMO PRILAGODITE ČIŠĆENJE (DRUGU DOZU), DA STE S TEKUĆINOM GOTOVI 6 h PRIJE TERMINA!!

OBAVEZNO PONIJETI LAB. PRETRAGE KKS (kompletna krvna slika)  I PV (protrombinsko vrijeme) ne starije od  10 dana I PRIJAŠNJU MEDICINSKU DOKUMENTACIJU!

Obavezan iznos za plaćanje:

– kolonoskopija : 1.657,59 kn / 220 € (kolonoskopija sa retrogradnom ileoskopijom 1.732,94 kn / 230 €)

– anestezija. 1.506,90 kn / 200 €

Za vrijeme pregleda moguće su sljedeće dodatne intervencije:

  • PHD analiza / biopsija ili odstranjivanje malih polipa: 100 € / 753,45 kn (bez obzira na broj uzoraka naplaćuje se samo  jedan)
  • Endoskopska polipektomija: 200 € / 1.506,90 kn  (uklanjanje velikih polipa, mali operativni zahvat)
  • Endoskopsko zaustavljanje krvarenja: 200 € / 1.506,90 kn

Ukoliko želite, tijekom kratkotrajne plitke sedacije (anestezije), moguće je obaviti i pregled gastroskopije, a po cijeni od 828,80 kn / 110 € – a to je potrebno napomenuti prilikom dogovora termina, zbog dužine pregleda i potrebne pripreme.

Molimo da računate da ćete nakon obavljenih pretraga biti u opservaciji cca 1 sat, a moguće i duže u slučaju da se provede zahvat polipektomije (u dogovoru sa liječnikom).

PLAĆANJE je moguće izvršiti gotovinski, kartično ili kombinirano (plaćanje do 6 rata je moguće na Visu PBZ, Maestro i Mastercard ZABA, RBA i Diners).

MOLIMO OBAVEZNO PONESITE prijašnju medicinsku dokumentaciju i nipošto nemojte zaboraviti napraviti tražene laboratorijske pretrage KKS I PV.

Ukoliko uzimate ikakve terapije za razrjeđivanje krvi (Aspirin, Andol, kardiološke terapije) obavezni ste za svojim liječnikom iskomunicirati korekciju iste jer se lijekovi koji razrjeđuju krv u pravilu trebaju prestati uzimati određeno vrijeme prije zakazanog termina, kako bi moguće dodatne intervencije mogle biti sigurno odrađene.

Molimo NE konzumirati rižu, žitarice (u cjelovitom obliku, procesirane žitarice u smislu kruha ili tjestenine su dozvoljene), koštice (sjemenke), gris i palentu 5 dana prije zakazanog termina.

Molimo NE konzumirati krto meso 2 dana prije zakazanog termina.

Molimo OBAVEZNO doručak dan prije pretrage (on može biti bilo kakav ali ne smije sadržavati gore navedeno).

Molimo pročitajte upute polako i sa razumijevanjem. U slučaju dodatnih pitanja ili nejasnoća molimo javite nam se na vrijeme pa ćemo još jednom proći zajedno cijelu uputu.

VIDEO SERIJAL poliklinike amruševa | Pregledi i zahvati

Doc.dr.med. Neven Barišić govori o zahvatu endoskopske polipketomije.

E

Što možete očekivati tijekom kolonoskopskog pregleda?

Pregled se izvodi na lijevom boku, a kolonoskop se polako i pažljivo uvodi kroz anus, rektum i cijelo debelo crijevo, sve do spoja sa tankim crijevom. U slučaju indikacije, može se pregledati i završni odsječak tankoga crijeva (ileoskopija).
Tijekom pregleda u crijevo se upuhuje manja količina zraka, da bi se stijenka crijeva mogla dobro analizirati. Pregled je ponekad bolan, praćen osjećajem napuhnutosti, rijetko traje duže od dvadesetak minuta.
U onih pacijenata koji su prethodno imali veću operaciju u trbuhu, bili zračeni ili imaju nizak prag za bol, preporuča se pregled u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji.
Kolonoskopija i biopsija sluznice za dijagnostiku vrlo su sigurne kada ih izvodi liječnik koji je prošao posebnu izobrazbu za izvođenje endoskopskih procedura.
U slučaju nalaza manjih patoloških izraslina (polipa), iste će biti odstranjene tijekom pregleda i izvađene za analizu.
Iza pregleda možete kratkotrajno imati osjećaj nelagode i blage grčeve u trbuhu, ponekad sa nagonom na stolicu, uglavnom zbog zraka koji se kroz endoskop upuhuje u vaše crijevo tijekom pregleda.
Vaš će Vam liječnik odmah priopćiti nalaz pri pregledu, a ako je uzimana biopsija za patohistološku analizu, rezultat ćete dobiti na željenu adresu (kućnu adresu ili e-mail).

Komplikacije su rijetke i uključuju mogućnost krvarenja na mjestu uzimanja biopsije/polipektomije, perforaciju stijenke organa sa eventualnom potrebom za bolničkim liječenjem i operacijom.

Važno je prepoznati znakove mogućih komplikacija koje se mogu javiti nakon odlaska kući: krv u stolici, crna stolica, jaki bolovi u trbuhu, temperatura ili tresavica. U tom slučaju odmah kontaktirati liječnika.

E

Kako anestezijom olakšati tegobe pri kolonoskopiji?

Endoskopske pretrage neki ljudi podnose bez većih problema. Koji su to ljudi teško je predvidjeti prije izvođenja pretrage. Neki pacijenti ne žele osjetiti nikakvu neugodu, a neki imaju nizak prag za bol. Objektivan je problem prethodna operacija u trbuhu zbog koje mogu nastati priraslice koje otežavaju normalan prolaz endoskopa tijekom pretrage, a najčešća posljedica je pojava boli pri kolonoskopskom pregledu.
Kratkotrajna intravenozna anestezija je privremeni gubitak svijesti poput dubokog sna, praćen neosjetljivošću na bol, opuštanjem mišića i zaboravom događaja tijekom pregleda. Učinak se postiže se postiže intravenskim davanjem lijekova, anestetika, koji djeluju na jedno ili više mjesta u središnjem živčanom sustavu, a mogu se primijeniti pojedinačno ili se kombiniraju da bi se postigao zadovoljavajući učinak i izbjegle nuspojave. Tijekom anestezije prate se srčana aktivnost, koncentracija kisika u krvi i krvni tlak, a postupak nadzire i lijekove primjenjuje liječnik specijalist. Komplikacije intravenske sedacije u vidu poremećaja srčanog ritma i depresije disanja moguće su, ali rijetke.

Važno!

Ponesite raniju medicinsku dokumentaciju na uvid, posebno o plućnim, srčanim i jetrenim bolestima.
Prije anestezije ne jesti i ne piti najmanje 6 sati.
Iako je buđenje iz anestezije vrlo brzo i bez ikakvih posljedica, refleksi i prosuđivanje su neko vrijeme malo usporeni.Nakon pregleda u anesteziji provesti ćete kraće vrijeme u poliklinici do potpunog razbuđivanja. Dobro bi bilo na pregled doći sa pratnjom. Ako dolazite sami nemojte doći vlastitim automobilom, jer nakon anestezije neko vrijeme ne smijete upravljati motornim vozilom.

Naručite se za pregled već danas!

Za sve informacije o pregledima i naručivanju, obratite nam se s povjerenjem!

Telefon +385 1 646 1171

poliklinika amruševa

GASTROENTEROLOGIJA I HEPATOLOGIJA

Ispunjenjem ove forme će Vas, u roku od 24h, kontaktirati naš pozivni centar za dogovor Vašeg termina.

Telefon
+385 1 646 1171

ponedjeljak – petak
od 8 do 19 h

E-mail
poliklinika@amruseva.hr

Polja označena zvjezdicom* su obavezna

Online naručivanje - Kolonoskopija

Odaberite opciju

7 + 1 =

KONTAKT

Adresa
Amruševa 6, 10000 Zagreb
Telefon
+385 1 646 1171
E-mail
poliklinika@amruseva.hr

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - petak
od 8 do 19 h